مشاوره و فروش
02191003181

آشنایی با انواع مواد اولیه پلاستیک

852350 image1659702308
3 اردیبهشت 1402
146 بازدید

امروزه پلاستیک ها قطعا از پر کاربرد ترین مواد در صنایع هستند. در واقع در دنیای امروزه، با نگاه به پیرامون خود انواع مختلفی از پلاستیک ها و مواد پلاستیکی را مشاهده می کنیم. حال ممکن است بپرسید که مواد اولیه پلاستیک چیست؟ مواد خام پلاستیک چیست و چه کاربرد هایی دارد؟ یا انواع مختلف مواد اولیه پلاستیک کدامند؟ در این مقاله در وب سایت ثامن تجارت قصد داریم تا پاسخ این سوالات را بدهیم و با این نوع مواد بیشتر آشنا شویم.

مواد اولیه پلاستیک چیست؟

در ابتدا می خواهیم پاسخ این سوال را بررسی کنیم که مواد اولیه پلاستیک چیست؟ پلاستیک ها معمولا از ماده اولیه خام طبیعی مثل سلولز، ذغال، گازوئیل، نمک و البته نفت خام تولید می شوند. نفت خام در ترکیبات بسیار زیادی در طبیعت وجود دارد. برای استفاده از این ماده باید ابتدا آن را به محصول دیگری تبدیل کنیم. مواد پلاستیک یکی از محصولات بدست آمده از نفت است که زندگی امروزی ما را متحول کرده است. در طی این پروسه، نفت خام ابتدا تبدیل به بعضی مواد اولیه مانند پلیمر های مختلف شده و سپس از پلیمر های مختلف، پلاستیک تولید می شود. 

ویژگی های مواد اولیه پلاستیک

  1. سبک هستند.
  2. عایق حرارت و الکتریسیته هستند.
  3. شفافیت بالایی دارند.
  4. رنگ پذیر هستند.
  5. بسیار مقاوم هستند.
  6. مواد خام پلاستیک در برابر خوردگی و واکنش های شیمیایی مقاوم است.
  7. میکروب ها، باکتری ها و غیره توانایی رشد روی پلاستیک یا مواد اولیه آن را ندارند.
  8. نسبت به کاربردی که دارند، از قیمت ارزانی برخوردار هستند.

جدول مواد اولیه پلاستیک

در جدول زیر می توانید لیستی از مواد اولیه پلاستیک را مشاهده کرده و با خواص و برخی از مهم ترین کاربرد های آنها اشنا شوید.

مواد اولیهخواص
ABS

مقاومت

هزینه پایین

آسیب پذیر در برابر حلال ها

کاربردها: محصولات مصرفی، محفظه ها

Nylon (PA 6, 66 & 11)

استحکام بالا

مقاومت شیمیایی بالا

جاذب رطوبت

کاربرد ها: وسایل خودرو، چرخدنده ها

HDPE

امکان ساخت جزئیات دقیق

مقاومت بالا در برابر ضربه

استحکام پایین

کاربردها: محصولات مصرفی، قطعات پزشکی

Delrin (POM)

استحکام و سختی بالا

خود-روان کننده

مستعد تاب برداشتن هنگام تزریق پلاستیک

کاربردها: لوازم خانگی و قطعات مکانیکی

Polycarbonate (PC)

مقاومت بالا در برابر ضربه

مقاومت گرمایی بالا

مستعد ترک خوردگی

کاربردها: محصولات مصرفی، چراغ خودروها

ABS/PC

مقاومت بالا در برابر ضربه و گرما

سختی بالا

آسیب پذیری بالا در برابر حلال ها

کاربردها: محفظه لوازم الکترونیکی، لوازم خودرو و…

PEI (Ultem)

ترموپلاستیک با عملکرد بالا

مقاومت بالا در برابر آتش و گرما

هزینه بالا

کاربردها: صنعت هوا فضا و محصولات پزشکی

مواد اولیه پلاستیک PEEK

ترموپلاستیک با عملکرد بالا

خواص مکانیکی خوب و مقاومت شیمیایی بالا

هزینه بالا

کاربردها: صنعت هوا فضا، گاز و نفت

Polystyrene (PS)

ارزان ترین ترموپلاستیک

دارای انواع Food-safe

خواص مکانیکی ضعیف

کاربردها: لوازم خانه و بسته بندی

Polypropylene (PP)

مقاومت شیمیایی و رطوبتی بالا

دارای انواع Food-safe

خطای بالا در ساخت

کاربردها: مایعات و بسته بندی

کاربرد های مواد خام پلاستیک

پلاستیک ها و مواد اولیه پلاستیک تقریبا در همه صنایع و ساخت اکثر وسایل به کار می آیند. در ادامه قصد داریم تا بخش مهمی از کاربرد های مواد پلاستیک و ماده خام پلاستیک را برای شما نام ببریم. کاربرد های مختلف پلاستیک عبارتند از:

  • منسوجات
  • درب و پنجره ها
  • بسته بندی مواد غذایی
  • عایق الکتریکی و حرارتی
  • مبلمان
  • اتومبیل و قطعات خودرو
  • تجهیزات الکترونیک
  • لوازم و اتصالات منزل
  • لوله کشی.
image16529306112

انواع مختلف مواد پلاستیکی و پلیمر

پلیمر های عادی و معمولی

پلیمر هایی مانند پلی اتیلن، پی وی سی یا مواد پلاستیک ABS که معمولا مشخصات و ویژگیهای شبیه به هم و خصوصیت های معمولی یک پلیمر را دارند، ویژگی های بیشتری ندارند و آنهارا پلیمر های معمولی می نامند. نمونه هایی از پلاستیک عادی عبارتند از:

  • پلی اتیلن
  • PVC
  • پلی پروپیلن
  • پلی استایرن
  • پلاستیک ABS

پلیمر های مهندسی از مواد خام پلاستیک

پلیمر های مهندسی شده، در واقع به دسته ای از پلیمر های ترموپلاستیک و مواد پلاستیک گفته می شود. همچنین جزء مواد اولیه پلاستیک می باشد که در برابر گرما و حرارت بسیار مقاوم اند و می توان از آنها به طور همیشگی در دما های بین 100 تا 150 درجه سانتی گراد استفاده کرد. این نوع از پلیمر ها معمولا طوری طراحی و ساخته می شوند تا بتوان از آن در برخی شرایط که امکان استفاده از پلیمر های عادی و معمولی نیست، استفاده کرد. از پلیمر های مهندسی نیز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. الاستومر ها
  2. پلی آمید ها
  3. پلی استال
  4. پلی کربنات

پلیمر های فوق مهندسی

به پلیمر هایی مانند تفلون و پودر آن یا پلیمر پلی اتراترکتون یا PEEK نیز پلیمر های فوق مهندسی می گویند. برای تولید این نوع از پلیمر ها، از روش های خاصی از علم مهندسی پلیمر استفاده می شود تا آنها را تقریبا بی نقص درست کنند. مثال هایی که در ابتدا نام بردیم، دو نمونه از پرکاربرد ترین پلیمر های فوق مهندسی هستند.

image16529312535

انواع مواد اولیه پلاستیک 

همانطور که در ابتدا ذکر شد پلیمر ها نقش بسیار کلیدی در تولید پلاستیک دارند. پلیمر یک نوع درشت مولکول است که از تعداد زیادی تکرار شونده تشکیل شده است. پلیمر انواع مختلفی دارد و انواع آن ویژگی های خاصی به پلاستیک می دهند. به طور کلی مواد اولیه پلاستیک در پنج گروه مختلف پلیمر، دسته بندی می شود.

1) پلی اتیلن ها

این مواد پلاستیک اولیه به دو حالت سبک و سنگین وجود دارد. پلی اتیلن های سبک (LDPE) نوعی از این ماده است که به جای اتم های هیدروژن یک زنجیر بلند از اتم های کربن دارد. پلی اتیلن های سنگین (HDPE) زنجیر پلیمری بدون شاخه هستند بنابراین نیروی کشش بین مولکولی و استحکام کششی آنها بسیار زیاد می شود. برای اطلاع از «قیمت پلی اتیلن» در نوع سبک و سنگین روی لینک بزنید.

2) پلی پروپیلن ها

این دسته یکی از پر مصرف ترین مواد اولیه پلاستیک در جهان است. این گروه که با نام PP نیز شناخته می شود، ماده ای بی بو و غیرسمی است که سبک است و سختی مناسبی دارد. ویژگی هایی همچون مقاومت، شفافیت، انعطاف پذیری و هزینه کمتر نسبت به دیگر مواد اولیه، سبب می شود تا به طور گسترده ای از پلی پروپیلن در تولید محصولات پلاستیک استفاده کنند.

image165588121832

3) پلی استایرن ها

این بخش یک پلیمر مصنوعی مطعر از مونومر استایرن است که به سه دسته معمولی، مقاوم و انبساطی تقسیم می شود. پلی استایرن از مونومر استایرن تولید می شود. تولید ظروف پلاستیکی یکبار مصرف از متداول ترین کاربرد های پلی استایرن ها است. شفافیت و مقاومت این ماده اولیه باعث شده تا از آن در تولیدات گوناگونی استفاده شود.

4) پلاستیک های مهندسی

دسته ای دیگر از مواد اولیه پلاستیک یا مواد خام پلاستیک، پلاستیک های مهندسی هستند که با داشتن ویژگی مکانیکی و حرارتی بهتر، به صورت وسیعی در جهان و در صنایع مختلف استفاده می شود. قیمت مواد اولیه پلاستیک مهندسی نسبت به دیگر مواد مشابه خود قیمت بالاتری دارد. این نوع از پلاستیک توان تحمل دمای بالا را دارد و در ساخت بدنه لوازم خانگی همچون ماشین لباسشویی یا تلویزیون نیز از آن استفاده می شود. جالب است بدانید که از این نوع پلیمر می توان چندین بار استفاده کرد و قابل بازیافت می باشد.

5) پلی اتیلن ترفتالات

این نوع پلی اتیلن نیز در صنعت نساجی بسیار کاربرد دارد و بیشتر به اسم پلی استر شناخته می شود. این پلیمر از پلیمر های سبک، شفاف، غیر شکستنی و بی رنگ است که استحکام خوبی دارد. از این نوع ماده اولیه برای ساخت بطری های نوشیدنی نیز استفاده می شود.

image16529306253

 

انواع مختلف مواد اولیه پلاستیک در ایران

همانطور که گفته شد پلی اتیلن ها یکی از مواد خام پلاستیک ها هستند که در ایران نیز تولید می شوند. انواع مختلف پلی اتیلن هایی که در ایران تولید می شوند عبارت اند از:

  • پلی اتیلن سنگین EX3: در زمینه ساخت لوله های آبرسانی و انواع نوار تیپ از آنها استفاده می شود.
  • پلی اتیلن های سنگین EX5: این مواد پلاستیک در زمینه ساخت گالون، ظروف پلی اتیلنی بالای 3 لیتر، تولید لوله های پلی اتیلنی، نایلون و نایلکس کاربرد فراوان دارند.
  • پلی اتیلن های سنگین 0035 و BL3: هر دو این پلی اتیلن ها در ساخت ظروف بادی، قوطی ها و بطری مایع های شوینده، شامپو یا دستمال مرطوب به کار می روند.
  • مواد اولیه پلاستیک پلی اتیلن های تزریقی 5620 ، 52518 و HI500: این مواد خام پلاستیک در ساخت ظروف سنگین تزریقی و تولید جعبه پلاستیکی و درب بطری نقش دارند.
  • پلی اتیلن های سنگین 7000F و 5110: این دو پلی اتیلن نیز در زمینه تولید و ساخت نایلون، نایلکس و ظروف پلی اتیلنی کاربرد دارند.
  • پلی اتیلن PE100: این ماده اولیه پلاستیک در زمینه تولید لوله های آبرسانی و لوله های فاضلابی نقش مهمی دارد.
  • پلی اتیلن سنگین 3840: این نوع از  مواد پلاستیک پلی اتیلن نیز در ساخت تانکر های آب کاربرد فراوان دارد.
  • پلی اتیلن سنگین 5030: این پلی اتیلن در زمینه تولید درب بطری و انواع گسترده قطعات پلاستیکی کاربرد دارد.

انواع مختلفی از پلی پروپلین هم در صنعت پتروشیمی ایران تولید میشود که بعضی از آنها عبارت اند از: PPR60, PPR40, PPR200, M1600, RO340, 440G, 440L, 550J, 510L, 552R, C30S, Z30S, PP548R, PPZE230, PPMR230 که به دو دسته هموپلیمر (پلیمر های همگن) و کوپلیمر (پلیمر های نا همگن) تقسیم می شوند. آنها در تولید قطعات سنگین و محکم، قطعات خودرویی، تولید لوله و اتصالات پلی پروپلینی کاربرد دارند.

image16529312304

مراحل تولید پلاستیک

پلاستیک می تواند “مصنوعی” یا “زیست پایه” باشد. پ مواد اولیه پلاستیک‌های مصنوعی از نفت خام، گاز طبیعی یا زغال سنگ به دست می‌آیند. در حالی که پلاستیک زیستی از محصولات تجدیدپذیر مانند کربوهیدرات، نشاسته، چربی و روغن‌های گیاهی، باکتری‌ها و سایر مواد بیولوژیکی ساخته می‌شوند. 

اکثریت قریب به اتفاق پلاستیکی که امروزه مورد استفاده قرار می‌گیرد، به دلیل سهولت روش‌های تولید در پردازش نفت خام، مصنوعی است. با این حال، تقاضای فزاینده برای ذخایر محدود نفت، نیاز به پلاستیک‌های جدیدتر از منابع تجدیدپذیر مانند زیست توده زباله یا محصولات زائد حیوانی از صنعت را تحریک می‌کند. اکثر پلاستیک‌های مورد استفاده امروزه از مراحل زیر بدست می‌آیند:

استخراج کردن مواد خام 

استخراج مواد خام عمدتاً شامل نفت خام و گاز طبیعی و زغال سنگ می‌شود که مخلوط پیچیده ای از هزاران ترکیب بوده و از این رو پس از آن نیاز به پردازش دارند.

پالایش نفت خام

فرآیند پالایش، نفت خام را به فرآورده‌های نفتی مختلف تبدیل می‌کند. این محصولات برای تولید مواد شیمیایی مفید از جمله “مونومرها” (مولکولی که بلوک‌های سازنده اساسی پلیمرها است) تبدیل می‌شوند. در فرآیند پالایش، نفت خام در یک کوره گرم می‌شود و سپس به واحد تقطیر فرستاده می‌شود، جایی که نفت خام سنگین به اجزای سبک‌تری به نام فراکسیون جدا می‌شود. یکی از اینها که نفتا نام دارد، ترکیب حیاتی و مهم‌ترین مواد اولیه پلاستیک برای ساختن مقدار زیادی پلاستیک است. 

فرایند پلیمریزاسیون

پلیمریزاسیون فرآیندی در صنعت نفت است که در آن گازهای الفین سبک (بنزین) مانند اتیلن، پروپیلن، بوتیلن (یعنی مونومرها) به هیدروکربن های با وزن مولکولی بالاتر (پلیمر) تبدیل می شوند. این زمانی اتفاق می‌افتد که مونومرها از نظر شیمیایی به زنجیره‌ها متصل می‌شوند. دو مکانیسم مختلف برای پلیمریزاسیون وجود دارد:

پلیمریزاسیون افزودنی

واکنش پلیمریزاسیون افزودنی زمانی است که یک مونومر به مونومر بعدی (دایمر) و دایمر به بعدی (تریمر) و غیره متصل می‌شود. این با معرفی یک کاتالیزور، معمولاً یک پراکسید به دست می‌آید. این فرآیند به عنوان پلیمرهای رشد زنجیره‌ای شناخته می‌شود؛ زیرا هر بار یک واحد مونومر اضافه می‌کند. نمونه‌های رایج پلیمرها و مواد اولیه پلاستیک افزودنی شامل: پلی اتیلن، پلی استایرن و پلی وینیل کلراید هستند.

پلیمریزاسیون تراکمی

پلیمریزاسیون تراکمی شامل اتصال دو یا چند مونومر مختلف با حذف مولکول‌های کوچک مانند آب است. همچنین برای انجام واکنش بین مونومرهای مجاور به یک کاتالیزور نیاز دارد. این به عنوان رشد پله ای شناخته شده، زیرا برای مثال ممکن است یک زنجیره موجود را به زنجیره دیگری اضافه کنید. نمونه های رایج پلیمرهای متراکم پلی استر و نایلون هستند.

مرحله ترکیب و پردازش

در فرایندترکیب، مخلوط‌های مختلفی از مواد با مذاب مخلوط می‌شوند تا فرمول‌هایی برای پلاستیک‌ها ساخته شود. عموماً از نوعی اکسترودر برای این کار استفاده کردخ که به دنبال آن مخلوط را گلوله می‌کنند. سپس اکستروژن یا فرآیند قالب‌گیری متفاوت، این گلوله‌ها را به یک محصول نهایی یا نیمه‌تمام تبدیل می‌کند. ترکیب اغلب در یک اکسترودر دو مارپیچ اتفاق می‌افتد که در آن گلوله‌ها سپس به اشیاء پلاستیکی با طراحی منحصر به فرد، اندازه، شکل، رنگ مختلف با خواص دقیق مطابق با شرایط از پیش تعیین شده در دستگاه پردازش تبدیل می‌شوند.

image165588113022

کاربرد های مختلف مواد اولیه پلاستیک

  1. مواد پلاستیک نیز مانند مصالح سنتی مثل چوب، شیشه و بتن در صنایع ساختمانی وارد شده‌اند و کاربرد فراوان در این صنایع دارند.
  2. از مواد پلاستیک و مواد خام پلاستیک در ساخت بسیاری از محصولات مانند عدسی ها و پنجره هواپیما ها تا کیف ها و البسه پلاستیکی استفاده می شود.
  3. در ساخت وسایل بسیاری مانند سطل، لیوان، مسواک، شانه، زنبیل و … مواد اولیه پلاستیک به کار می رود.
  4. تولید پلاستیک های عایق گرما و سرما در ساخت عابق های گرمایشی و سرمایشی برای خانه کاربرد دارد.
  5. امروزه وحود پلاستیک در جراحی ها و اتاق های عمل نیز به یک ضرورت تبدیل شده است.
  6. در ساخت پوشش مناسب برای باتری یا دیگر موارد مشابه نیز از پلاستیک استفاده می شود.

خرید مواد خام پلاستیک از سایت ثامن

  • خرید مطمئن و امن : خرید و فروش بدون واسطه تمام این مواد اولیه پلاستیک خیال شما را از هزینه های بی مورد و صرفه جویی در زمان راحت می کند.
  • تضمین کیفیت : کارشناسان گروه ثامن با توجه به دانش و تجربه کاری خود در طی سالیان متمادی بهترین و علای ترین مواد موجود در بازار را برای شما تولید کنندگان عزیز در نظر می گیرند
  • قیمت رقابتی و به روز : شما می توانید برای استعلام قیمت محصول خود و مواد پلاستیک روزانه و در هر زمانی که خواستید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
  • مشاوره رایگان : اگر هم در تامین نیاز خود مشکلی یا ابهامی برایتان پیش آمده ی توانید به طور رایگان تمامی مشاوره های لازم را از ما دریافت کنید.

در این مقاله در سایت ثامن تجارت تلاش داشتیم تا شما را به طور کامل با مواد اولیه پلاستیک، مواد خام پلاستیک و انواع و ویژگی های آنها آشنا کنیم.

 

سوالات متداول

1.مواد پلاستیک چیست؟

پلاستیک ها معمولا از مواد خام طبیعی مثل سلولز، ذغال، گازوئیل، نمک و البته نفت خام تولید می شوند.

2.کاربرد پلاستیک چیست؟

پلاستیک ها و مواد اولیه پلاستیک تقریبا در همه صنایع و ساخت همه نوع وسیله ای به کار می آیند مانند: منسوجات، در ها و پنجره ها، بسته بندی مواد غذایی، عایق الکتریکی و حرارتی و مبلمان.

منبع: thisisplastics.com

مطالب مرتبط

ارسال دیدگاه